Vraag en antwoord nachtlenzen

Wat zijn nachtlenzen?

Nachtlenzen draag je alleen maar 's nachts. En overdag heb je dan zonder bril of lenzen het scherpste zicht. Je hoeft er bijna niet aan te wennen, want ze voelen direct prettig aan. Terwijl je slaapt, corrigeren de lenzen - zonder dat je er iets van merkt - je ogen.


Hoe werkt een nachtlens?

Nachtlenzen hebben geen direct contact met je hoornvlies, ze drijven op een laagje traanvocht, ook wel ‘traanfilm’ genoemd. Dankzij de speciale vorm van de lens zorgt deze traanfilm ervoor dat de voorkant van het hoornvlies iets platter wordt. Nachtlenzen draag je ’s nachts, en na het dragen kan je één tot twee dagen lang scherp zien.Zodra je, om wat voor reden dan ook, stopt met het dragen van je Nachtlenzen, keert het hoornvlies vanzelf in zijn oorspronkelijke vorm terug. Het dragen van Nachtlenzen is dus volkomen veilig.


Hoe lang duurt het voordat Nachtlenzen mijn sterkte corrigeren?

Meestal is na drie nachten dragen het grootste deel (70%) van de beginsterkte al gecorrigeerd. Omdat het ene hoornvlies iets stugger is dan het andere, kan het bij de ene persoon iets langer duren dan bij de ander. Maar in de meeste gevallen is de gezichtsscherpte na een paar nachten al zeer acceptabel.Na drie weken ’s nachts de lenzen gedragen te hebben, hebben Nachtlenzen hun maximale werking bereikt.


Zijn Nachtlenzen niet gevaarlijk?

Nachtlenzen zijn veilig, want het materiaal waarvan Nachtlenzen gemaakt zijn, laat extreem veel zuurstof door en heeft daardoor de minste invloed op je ogen. Bovendien draag je Nachtlenzen alleen 's nachts, zodat je ogen overdag volledig rust krijgen. Mocht je willen stoppen met het dragen van Nachtlenzen, zullen je ogen na een korte periode weer in hun oorspronkelijke vorm terugkeren.


Kan iedereen Nachtlenzen dragen?

Nachtlenzen kunnen alleen zogenoemde min-afwijkingen corrigeren. Je Nachtlensspecialist kan je er meer over vertellen.


Ik denk erover om mijn ogen te laten laseren. Zijn Nachtlenzen een alternatief?

Veel mensen vinden een laserbehandeling eng. Bovendien is zo'n ingreep niet zonder risico en een onomkeerbaar proces. Het principe van Nachtlenzen is veel eenvoudiger. Want mocht je om de een of andere reden je Nachtlenzen niet meer willen dragen dan kun je altijd weer terug naar je gewone lenzen of bril. Je ogen gaan dan vanzelf weer naar de oorspronkelijke situatie terug.