Diabetes

Huisartsen adviseren diabetespatiënten een jaarlijkse oogcontrole. Dit om mogelijke complicaties van diabetes aan de ogen te voorkomen. Bij iedere controle worden gezichtsscherpte, oogdruk en brilsterkte geregistreerd. Er vindt een spleetlamponderzoek plaats en er worden netvliesfoto’s gemaakt. De uitkomsten hiervan worden opgeslagen en gerapporteerd aan de huisarts.

Bij de geringste afwijking beoordeelt de optometrist of het nodig is om de patiënt via de huisarts naar een oogarts door te verwijzen. Het totale onderzoek duurt ongeveer 20 minuten en de patiënt en de huisarts ontvangen de uitslag direct. Als de optometrist tekenen van aantasting van de bloedvaatjes vindt, zal hij doorverwijzen naar de oogarts. Deze zal de diagnose stellen en kan, indien nodig, een behandeling starten.

Bij het maken van netvliesfoto’s worden de ogen meestal gedruppeld. Dankzij deze druppels blijven de pupillen wijd open en reageren ze niet meer op licht. Dit is noodzakelijk om goede netvliesfoto's te kunnen maken. Nadelen zijn dat de patiënt zo’n drie uur lang een minder scherp zicht heeft en de ogen lichtgevoelig zijn. Autorijden na dit onderzoek wordt dan ook afgeraden. De diabetescontrole wordt volledig vergoed door zorgverzekeraars.