Vraag en antwoord zachte lenzen

Wat is het verschil tussen maandlenzen, twee-wekelijkse lenzen en daglenzen

 • Niet alle zachte lenzen kunnen even lang gedragen worden. Afhankelijk van waar je voorkeur naar uitgaat, kan je kiezen tussen daglenzen, twee-wekelijkse lenzen en maandlenzen.

Wat is het voordeel van daglenzen?

 • Omdat je daglenzen na een dag weggooit, zijn deze heel hygiënisch en veilig. Omdat je de lenzen maar één keer hoeft aan te raken, bij het inzetten, is de kans op een bacteriële besmetting erg klein.

 


Welke contactlenzen zijn het meest geschikt voor sporten?

 • Voor sporters zijn nachtlenzen het meest geschikt, omdat hierbij overdag geen lenzen worden gedragen. Maar in principe mag met alle lenzen worden gesport.

 


Ik heb hooikoorts; kan ik dan contactlenzen dragen?

 • Ja, u kunt gewoon lenzen dragen. Wel moet u dit even doorgeven aan uw contactlensspecialist.

Is het eng om contactlenzen in te zetten?

 • Het inzetten van contactlenzen is niet eng, het is slechts een handigheid. Veel mensen denken dat een lens achter het oog kan schieten, maar dat is zeker niet het geval. Ook is het inzetten of het uithalen van contactlenzen niet pijnlijk. De assistente zal je de juiste instructies geven voor het inzetten, uithalen en reinigen van de lenzen. En bekijk ook eens de instructiefilmpjes op onze website.

Ik heb veel last van droge ogen, kan ik dan lenzen dragen?

 • Door de nieuwe materialen die voor vormvaste- en zachte lenzen gebruikt worden, kunnen mensen met droge ogen vaak prima lenzen dragen.Nachtlenzen zijn ook erg geschikt voor mensen met droge ogen. Doordat je alleen lenzen draagt als je slaapt, zal je hier veel minder last van hebben.Vraag je contactlensspecialist gerust naar een oogonderzoek, zodat hij/zij je kan informeren over de mogelijkheden voor jouw ogen.

Ik heb leesproblemen, zijn er ook lenzen voor mij?

 • Ook leesproblemen kunnen worden opgelost met contactlenzen. Met multifocale lenzen kan je scherp zien in de verte, op tussenafstanden en dichtbij. Ook als je een cilindersterkte hebt, is dit geen probleem.Vraag je contactlensspecialist naar de mogelijkheden voor jouw ogen.

Ik heb een cylindersterkte, zijn er dan lenzen voor mij?

 • Veel contactlenzen (zowel vormvaste- en zachte lenzen als Nachtlenzen) kunnen een cylindersterkte corrigeren.

Kan ik contactlenzen online bestellen?

 • Het aanmeten van contactlenzen vereist een specialistische kennis. Onze specialisten hebben een opleiding gevolgd om jou de juiste lenzen aan te meten en daarmee de gezondheid van je ogen te waarborgen. Samen met jou kiezen wij de lenzen die voor jouw ogen het meest geschikt zijn. En dat komt erg nauwkeurig. 

Waarom is regelmatige contactlenscontrole belangrijk?

 • Omdat je ogen kunnen veranderen, is het belangrijk je ogen regelmatig te laten controleren. We controleren, naast de gezondheid van je ogen ook de kwaliteit van je lenzen. We controleren dan of je huidige lenzen og steeds geschikt zijn. 

Heb ik speciale contactlensvloeistof nodig?

 • Het is belangrijk om het advies van de specialist op te volgen wat betreft vloeistoffen voor je lenzen. Wij  weten precies welke vloeistof met welk type lenzen gecombineerd kan worden en welke juist niet.

Op welke leeftijd mag je contactlenzen gaan dragen?

 • Veel kinderen en tieners dragen al contactlenzen. Er is geen minimumleeftijd verbonden aan het dragen van lenzen. Verantwoordelijkheidsgevoel en hygiëne zijn belangrijker dan leeftijd. Van Nachtlenzen zijn zelfs studies bekend dat het de achteruitgang van de sterkte kan remmen.

Waarom moet ik mijn lenzen optijd vervangen, terwijl ze nog steeds goed aanvoelen?

 • Om je ogen gezond te houden, is het belangrijk om je lenzen tijdig te vervangen. Wij kunnen je precies vertellen hoe lang je je lenzen kan dragen.

Mag ik met mijn lenzen zwemmen?

 • Het advies is om niet te zwemmen met contactlenzen (als je geen goedafsluitende zwembril draagt). Vormvaste lenzen zou je kunnen verliezen tijdens het zwemmen, wat natuurlijk erg zonde is. Omdat zachte lenzen groter zijn, is de kans op verlies iets kleiner. Maar omdat zachte lenzen een hoog watergehalte hebben, kunnen ze makkelijk stoffen uit de omgeving in zich opnemenIn zwembaden of natuurwateren kunnen bacteriën in het water zitten die schadelijk zouden kunnen zijn als het hoornvlies daar vatbaar voor is, of beschadigd is.Daglenzen zijn een uitzondering. Omdat je daglenzen aan het einde van de dag weggooit, is de kans op een bacteriële besmetting erg klein.

Kan mijn contactlens 'achter' het oog komen?

 • Een contactlens kan nooit achter het oog verdwijnen. De contactlens kan alleen onder het ooglid schuiven. Deze is dan gemakkelijk terug te manoeuvreren op het midden van het oog. Tijdens de lensinstuctie komt dit allemaal ter spraken.

Mag ik mijn contactlens met speeksel bevochtigen?

 • Nee, de bacteriën in je mond kunnen een infectie van het oog veroorzaken.

Mag ik met contactlenzen in slapen?

 • De meeste contactlenzen zijn niet geschikt om mee te slapen. Sommige contactlenzen zijn echter wel geschikt voor het overdag en ’s nachts dragen. Wij kunnen  je vertellen welke lenzen ook ’s nachts gedragen kunnen worden.

Waar worden oogontstekingen door veroorzaakt?

 • Oogontstekingen kunnen alleen ontstaan als het hoornvlies beschadigd is, waardoor er een bacterie in het oog kan binnendringen. Als het hoornvlies gaaf is, heeft deze een hele goede barrière-functie, waardoor bacteriën geen kans hebben om binnen te dringen. Bacteriën kunnen groeien als er sprake is van een slechte hygiëne. Het is dus belangrijk om je lenzen iedere dag direct na het uithalen goed te reinigen. Daarnaast is het belangrijk om de bewaarvloeistof iedere dag te verversen en om regelmatig je lenshouder te vervangen.