Oogaandoeningen

Een optometrist kan met behulp van geavanceerde apparatuur een groot aantal afwijkingen en oogaandoeningen opsporen. Sommige daarvan kunnen door de optometrist zelf worden behandeld; andere aandoeningen vereisen behandeling door een oogarts. Onze optometristen verwijzen je in dat geval door. De lijnen tussen onze optometristen en de oogartsen in de regio zijn kort, dus er kan efficiënt worden doorverwezen, zodat je snel de juiste zorg krijgt.

Oogaandoeningen die door de optometrist kunnen worden opgespoord zijn: 

Droge ogen

Een ongemakkelijk aandoening waarbij het zicht wazig kan worden en ogen jeuken of branderig aanvoelen en rood kunnen worden.

Cataract/staar en nastaar

Staar, ofwel cataract, is een vertroebeling van de ooglens. Hierdoor valt er minder licht op het netvlies en wordt het zicht waziger.

Macula/Maculadegeneratie

Bij deze oogziekte wordt de gele vlek (macula) in het midden van het netvlies aangetast, waardoor het steeds moeilijker wordt om scherp te zien.

Glaucoom

Wereldwijd hebben 65 miljoen mensen glaucoom, een aandoening waarbij de oogzenuw wordt aangetast. Onbehandelde glaucoom kan op den duur leiden tot blindheid.

Mouche volants/troebel glasvocht

Wanneer je vlekjes of draadjes voor je ogen ziet bewegen, kan het betekenen dat er een probleem is met het glasvocht in het oog.

Netvliesloslating

Het zien van lichtflitsen en sliertjes kan duiden op het losraken van het netvlies. Ga bij dit vermoeden direct naar een oogarts, want snel ingrijpen is vereist!

Diabetische retinopathie

Wie diabetes heeft, kan door afwijkende bloedvaatjes schade aan het netvlies krijgen. Je merkt dit aan wazig zicht, minder heldere kleuren zien en soms dubbelzien.